Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι μία διασκεδαστική διαδικασία, πρέπει όμως να γίνεται από κοινού και να συμμετέχουν και τα παιδιά. Πριν βγάλετε το πλάνο για το πoια μορφή θα δώσετε, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις χρωματικές προτιμήσεις του κατόχου του δωματίου. Πρέπει να τον κάνετε να αισθανθεί ότι συμβάλλει στην διακόσμηση του χώρου του, έτσι ώστε να νιώθει μεγαλύτερη χαρά. Επιπλέον, η ασφάλεια παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα παιδικό δωμάτιο ενώ τα έπιπλα πρέπει να είναι λειτουργικά. Μη φορτώνετε ένα παιδικό δωμάτιο με πολλά έπιπλα. Το μικρό σας, αν αυτό δεν πηγαίνει σχολείο, θα χρειαστεί χώρο για να απλώσει τα παιχνίδια του και γενικά να κινηθεί. Αν το παιδί σας είναι πιο μεγάλο, τότε θα χρειαστείτε ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και μια ντουλάπα για τα ρούχα και τα παιχνίδια του.

Βάλτε χρώμα στους τοίχους

Ο τρόπος που θα επιλέξετε να ντύσετε τους τοίχους του παιδικού δωματίου είναι καθοριστικός για το τελικό ύφος και την αισθητική που θέλετε να δώσετε στο χώρο. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο μοντέρνες, πρωτότυπες ή οικονομικές. Σε κάθε περίπτωση η τελική επιλογή είναι δική σας. Μπορείτε να βάψετε το δωμάτιο με χαρούμενα παστέλ χρώματα, να κάνετε αρμονικούς συνδυασμούς χρωμάτων ή να «παίξετε» με διαφορετικές αποχρώσεις του ιδίου χρώματος. Φροντίστε πρώτα από όλα τα χρώματα να είναι οικολογικά, χωρίς τοξικές ουσίες και επίσης αποφύγετε τα πολύ έντονα και ψυχρά χρώματα γιατί κουράζουν τα μάτια και δημιουργούν εκνευρισμό στα παιδιά. Μπορείτε επίσης να ζωντανέψετε το χώρο, τοποθετώντας παιδικά stickers στους τοίχους ή τις ντουλάπες. Επιλέξτε stickers με ένα αγαπημένο θέμα (Αστερίξ & Οβελίξ, ζώα του δάσους, διάστημα, κάστρα με νεράιδες, αγωνιστικά αυτοκίνητα, αθλήματα κ.ά) ή στολίστε τους τοίχους με πολύχρωμα παιδικά παζλ και χειροποίητους παιδικούς πίνακες και δώστε στο δωμάτιο ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Μια ακόμα πρωτότυπη αλλά λιγότερο οικονομική ιδέα, είναι η ζωγραφική στους τοίχους. Μπορείτε να καλέσετε έναν ζωγράφο παιδικών παραστάσεων, ο οποίος θα αναλάβει να σχεδιάσει και να χρωματίσει τους τοίχους του δωματίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χώρου και τις δικές σας προτιμήσεις.  Άλλη μια πολύ καλή λύση για τη διακόσμηση του δωματίου είναι η ταπετσαρία. Αν κάνετε μια έρευνα στην αγορά θα εκπλαγείτε από την ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων που διατίθενται στο είδος. Η ταπετσαρία δίνει μια παραμυθένια αίσθηση στο παιδικό δωμάτιο καθώς μπορεί να συνδυάζει με αρμονικό τρόπο ζεστά χρώματα και παραστάσεις με αγαπημένους παιδικούς ήρωες. Επίσης, μπορείτε να επενδύσετε ένα μόνο τοίχο του δωματίου ή να βάλετε μια παιδική μπορντούρα στην ευθεία που συναντιούνται δύο διαφορετικές αποχρώσεις χρώματος κατά μήκος των τοίχων.

Παιδικό χαλί ή μοκέτα για το δάπεδο

Η επόμενη απόφαση που θα χρειαστεί να πάρετε είναι η επένδυση του πατώματος. Θα προτιμήσετε παιδική μοκέτα ή θα βάλετε κάποιο χαλί με παιδικό σχέδιο. Στην αγορά θα βρείτε παιδικές μοκέτες, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Μονόχρωμες ή με παιδικά σχέδια, ριγωτές, μπουκλέ ή βελουτέ, ανάγλυφες ή λείες, με λεπτό ή παχύ πέλος, υποαλλεργικές, αλέκιαστες, οικονομικές ή λιγότερο οικονομικές. Σε κάθε περίπτωση, οι προσφερόμενες επιλογές είναι πολλές και σίγουρα σας δίνουν την πολυτέλεια της καταλληλότερης, για εσάς και τον χώρο σας, επιλογής. Το σίγουρο είναι ότι η μοκέτα ζεσταίνει πολύ το χώρο του δωματίου και επιτρέπει στο παιδί να κυκλοφορεί ξυπόλητο σε όλο το δωμάτιο χωρίς να φοβάστε μη κρυώσει. Τα παιδικά χαλιά, από την άλλη πλευρά, προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία παιδικών παραστάσεων και απεικονίζουν  γνωστούς ήρωες του Disney ή των παραμυθιών. Αναβαθμίζουν την αισθητική του χώρου, είναι όμως ακριβότερα από τις μοκέτες.

Φροντίστε για τον σωστό φωτισμό

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι φωτεινό. Για το λόγο αυτό η κουρτίνα που θα επιλέξετε στο παράθυρο του παιδικού δωματίου δεν θα πρέπει να είναι σε σκούρο, έντονο χρώμα για να μη σκοτεινιάζει το χώρο. Προτιμήστε μια μονόχρωμη κουρτίνα από λεπτό ύφασμα, σε χαρούμενα χρώματα ή μια κουρτίνα με διακριτικά παιδικά σχέδια ή ακόμα τις περίφημες ρολο-κουρτίνες, οι οποίες είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό και βγαίνουν σε ποικιλία χρωμάτων και παιδικών σχεδίων. Είναι επίσης ιδιαίτερα πρακτικές και εύχρηστες. Σε ότι αφορά στον φωτισμό του δωματίου, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σχεδίων για παιδικά φωτιστικά, ανάλογα  το φύλο του παιδιού και φυσικά τις προτιμήσεις σας. Αυτοκινητάκια, αεροπλάνα, αερόστατα, μπάλες, νεράιδες, πριγκίπισσες, πολύχρωμοι γλόμποι είναι μόνο μερικά από τα σχέδια παιδικών φωτιστικών που διατίθενται στην αγορά. Προσέξτε όμως, η λάμπα που θα βάλετε στο φωτιστικό του δωματίου να μην εκπέμπει λευκό, ψυχρό φως.